Lyt til artiklen:

Målrettede opkøb skal nedbringe kvælstofudledning til to fjorde

00:00
Hastighed: ???x
05:04

Det danske vandmiljø er flere steder kritisk udfordret af iltsvind, særligt som følge af udledninger af kvælstof. Der er brug for en hurtig og målrettet indsats for at forbedre situationen.

Derfor har regeringen og aftalepartierne bag Finansloven for 2024 afsat penge til at sætte skub i to større projekter ved den centrale del af Limfjorden og ved Vejle Fjord. Midlerne skal bruges til at fjerne forhindringer for, at store, sammenhængende områder kan omlægges fra landbrug til natur.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores vandmiljø er hårdt presset, og vi skal have tempo på kvælstofreduktionerne. Aftalen her om udmøntning af akutpakke for vandmiljøet skal netop sætte tempoet op, og det er helt nødvendigt i vores fortsatte arbejde med at rette op på årtiers svigt af vandmiljøet. Vi har nu helt konkret afsat penge til at opkøbe fem dambrug ved Hjarbæk Fjord og forhindrer dermed, at 17-24 tons kvælstof ender i Limfjorden. Ved Vejle Fjord finansierer akutpakken at op imod 400 hektar jord kan tages ud af landbrugsdrift. Dermed forhindrer vi, at cirka 24 tons kvælstof ender i den hårdt pressede fjord. Store sammenhængende projekter som disse er nødvendige for at opnå afgørende reduktioner af kvælstof, siger miljøminister Magnus Heunicke i en pressemeddelelse.

Nye vandområdeplaner skal fjerne 10.400 tons kvælstof

Se også:

Nye vandområdeplaner skal fjerne 10.400 tons kvælstof

Opkøb af dambrug og jord til vådområder i Simested Ådal

De eksisterende kvælstofordninger forhindrer, at to igangværende kommunale projekter og ét statsligt vådområdeprojekt ved Simested Å kan gennemføres. Derfor afsætter partierne 32 millioner kroner fra akutpakken til blandt andet at opkøbe dambrug i området for at realisere et helhedsprojekt, der skal genskabe hele Simested Ådal fra udspring til udløb i Hjarbæk Fjord, inklusiv sammenbinding af vådområder.

Hjarbæk Fjord er i dag hårdt belastet af næringsstoffer. Fjorden løber ud i Limfjorden, som sidste sommer og efterår oplevede kraftigt iltsvind.

Opkøbene ved Hjarbæk fjord forventes i sig selv at fjerne 17 til 24 tons kvælstof årligt. Samtidig giver de mulighed for at realisere helhedsprojektet Simested Ådal, der forventes at bidrage med en samlet årlig reduktion på 43 til 50 tons kvælstof. Projektet bidrager også positivt til biodiversiteten og klimatilpasning.

Opkøb af jorder og ejendomme ved Vejle Fjord

Vejle Kommune vil tage to tredjedele af landbrugsarealerne i det mest kvælstofbelastende opland til Vejle Fjord ud af intensiv drift.

Artiklen fortsætter efter annoncen

39 millioner kroner fra akutpakken skal gå til opkøb af højbundsjorder og eventuelle ejendomme i området, der i dag ikke kan opkøbes gennem eksisterende puljer. Udover at reducere kvælstofudledningen med cirka 24 tons om året til Vejle Fjord, vil opkøbene forventeligt betyde, at Vejle Kommune kan gå i gang med at anlægge et tilstødende klima-lavbundsprojekt i Ravninge, der har potentiale til at reducere udledningen af kvælstof til Vejle Fjord med knap 19 tons årligt, samt en CO2-udledning med forventeligt cirka 7.000 tons.

Over halvvejs mod målet om udtagning af 100.000 hektar lavbundsjorde

Se også:

Over halvvejs mod målet om udtagning af 100.000 hektar lavbundsjorde

Opkøbene bliver en del af det 1.200 hektar store helhedsprojekt ved Vork Naturland i Vejle, der vil have positive effekter for både vandmiljø, klima og biodiversitet.

Midler til kystvandråd

Regeringen og aftaleparterne bag Finansloven for 2024 har samtidigt afsat i alt 54 millioner kroner til kystvandråd, hvilket også inkluderer en pulje til forsøgsprojekter. Midler til kystvandråd vil blandt andet sikre, at de fire kystvandråd, der blev nedsat i 2023 i regi af Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug 2021, får mulighed for at gennemføre en lokal forankret kvælstofindsats frem mod 2027.

Der er endvidere med aftalen afsat midler til nye kystvandråd, som på samme vis som kystvandrådene nedsat i 2023, kan planlægge og implementere en lokal kvælstofindsats. Alle kystvandråd får desuden mulighed for at gennemføre forsøgsprojekter. Det kan bl.a. være forsøg med udplantning af træer langs vandløb, udlægning af intelligente randzoner langs vandløb, mere græs i sædskiftet, ålegræs eller lignende.

- Jeg er meget glad for, at vi med akutpakken til forbedring af vandmiljøet sikrer, at den lokale kvælstofindsats gennem kystvandrådene kan fortsætte. Samtidig er der nu mulighed for, at flere kystvandråd kan komme i gang. Netop den lokale forankring og det lokale ejerskab er en vigtig forudsætning for at få håndteret de respektive kvælstofudfordringer i kystvandene, siger fødevareminister Jacob Jensen (V).